Nagelsvamp

Nagelsvamp drabbar ungefär fem procent av befolkningen och ser ut som missfärgade förtjockade naglar. Det kan ta tid att få bort nagelsvamp så du behöver vara tålmodig.


Nagelsvamp är oftast trådsvamp

nagelsvampNagelsvamp är oftast trådsvamp på huden som attackerat nageln. Det är därför som det är vanligt att du som länge haft exempelvis fotsvamp så småning om får nagelsvamp om den inte behandlas direkt.

I väldigt få fall kan jästsvampar eller mögelsvampar vara orsaken till nagelsvamp.

Symptom – tjock och gul nagel

Vanliga symptom på nagelsvamp:

  • Förtjockad nagel
  • Nagel som är gulgrå i färgen
  • Nagel som lätt smulas sönder

Kom ihåg att alla naglar på en fot eller en hand drabbas oftast inte samtidigt.

Smitta – svampen dör i 60 grader

Trådsvampen kan sprida sig till närliggande naglar och till andra personer.

För att undvika att bli smittad av trådsvampen ska du därför byta strumpor varje dag och tvätta strumporna i minst 60 grader för att svampen ska dö.

Använd luftiga skor, strumpor gjorda av bomull och torka fötterna noggrant efter dusch eftersom svampen trivs i fuktiga miljöer. Dessutom ska du helst gå i badtofflor i allmänna duschrum.

Behandling – vid olika besvär

Gå till läkaren om du är osäker

Är det första gången du har nagelsvamp och du är osäker på om det verkligen är svamp ska du först besöka en läkare.

Nagelsvamp kan nämligen likna andra diagnoser så som psoriasis eller bara en missfärgning av nageln. Hos läkaren tas ett prov för att se om det är nagelsvamp.

Receptfritt nagellack

Om det är nagelsvamp på tårna så kan du då köpa ett receptfritt nagellack på ditt apotek som du penslar på de naglar som är angripna av svampen. Du behöver alltså inte behandla dina friska naglar.

Läkemedel

Om dina naglar är väldigt hårt angripna och mer än halva nageln är angripet av svamp så kan du behöva läkemedelsbehandling alternativt lösa upp nageln med en speciell kräm och sedan behandla med svampdödande medel.

Behandling av nagelsvamp kan ta lång tid och pågå i flera månader. Om du har haft infektionen länge kan nageln dessutom vara skadad för alltid och aldrig se riktigt ”normal” ut efteråt.

Laser mot nagelsvamp

Laserbehandling kan döda svampen i nageln. För ett bra resultat krävs ungefär fem behandlingar med en veckas mellanrum. Men antal behandlingar varierar beroende på nagelsvampens omfattning. Laserbehandlingen får du dock betala själv då den inte subventioneras av staten. En behandling på en fot kostar ungefär 1000 kronor.

Nagelsvamp på fingrar

Om du har fingernagelsvamp så behandlas denna alltid med tabletter.

Huskur – klorin

Enligt en huskur så är det effektivt att doppa klorin på nagelsvampen. Detta för att klorin fungerar frätande och kan lösa upp nagelsvampen vilket gör det lättare att fila på den tjocka nageln så att den blir tunnare.

Däremot kan inte denna metod rekommenderas då klorin är frätande och kan skada huden runt omkring. Det finns inte heller några vetenskapliga bevis att detta behandlar svampen även fast symptomen kan se ut att minska. För att bli av med svamp kan du istället köpa ett receptfritt nagellack som finns att köpa på ditt apotek.