Operation

Har du länge gått med ett nageltrång som inte vill läka? Eller får du ofta återkommande nageltrång? Här kan du läsa om hur en operation går till.


Så går operationen till

Operation av nageltrångVid en operation av ett nageltrång börjar läkaren med att bedöva tån eller fingret med lokalbedövning.

Bedövningen läggs på båda sidor om nageln och efter cirka en kvart är tån eller fingret helt bedövat. Efter att bedövningen har tagit så spänns ett gummiband runt tån eller fingret, under nageln. Gummislangen sätts dit för att hindra blödningen under själva ingreppet.

Nageln klipps sedan av under nagelbandet, genom nagelroten. Efter det skär läkaren av det infekterade nagelbandet med en vass skalpell. Till sist skrapar läkaren bort resterna av nagelroten, detta för att förebygga återväxten av en ny nagel på det stället.

Efter operationen

Såret brukar lämnas öppet men ibland kan det behövas ett stygn vid nagelroten. När operationen är klar lossar läkaren på gummibandet, varpå det kan blöda kraftigt i några minuter.

Efter att blödningen avstannat läggs såret om med en salvkompress så att bandaget inte fastnar i det öppna såret. Bandaget ska därefter sitta orört i en vecka. Sedan får du besöka en distriktssköterska som byter bandaget. Oftast har då såret börjat läka mycket fint.